Curtea de Apel din Italia l-a condamnat la 18 ani de inchisoare pe miliardarul elvetian Stephan Schmidheiny, proprietarul companiei Eternit si fost colaborator al lui Nicolae Ceausescu.
El a fost acuzat de moartea a 3.000 de persoane intr-un caz de contaminare cu azbest si a fost obligat sa plateasca depagubiri uriase. Instanta l-a gasit vinovat de catastrofa ecologica permanenta, informeaza AFP.
Ecologistii au salutat imediat verdictul ca un reper important in lupta impotriva folosirii azbestului, care este acum interzis de Uniunea Europeana, dar este inca utilizat pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare.
Vorbind la canalul de stiri Sky Tg 24, un militant anti-azbest, Nicola Pondrano, a declarat ca managementul companiei a fost "nu numai iresponsabil, ci chiar penal pentru ca nu au dat lucratorilor informatii de baza, cum ar fi faptul ca azbestul este cancerigen".
Fabricile Eternit au provocat "un adevarat masacru" in orasele in care au activat, reliefeaza Pondrano.
Magnatul Stephan Schmidheiny, numit de Forbes "Bill Gates din Elvetia" pentru actiunile caritabile, este fostul proprietar al companiei italiene Eternit, care a produs materiale de constructii ce contineau azbest, in anii 1970 si 1980, si a fost acuzat in instanta in urma numeroaselor plangeri facute de catre catre fostii angajati.
Orasul Casale Monferrato, unul dintre cele mai afectate orase de contaminarea cu azbest, a primit 30,9 milioane de euro in despagubiri, in timp ce regiunea Piemont, unde se afla cea mai mare fabrica Eternit, a primit 20 de milioane de euro. Victimele au primit in medie cate 30 de mii de euro pentru fiecare caz.
Compania a dat faliment cu sase ani inainte ca azbestul sa fie interzis in Italia.
Materialul a fost interzis in Europa in 2005 si este inca folosit pe scara larga in