Corespondentul Le Monde în România, Mirel Bran, a scris următorul articol, publicat de cotidianul francez în ediţia de miercuri, sub titlul ''Monica Macovei, incomoda icoană a libertăților în România''.
Corespondent București. "Era în seara zilei de 25 decembrie 2004, iar mireasma bucatelor tradiţionale de Crăciun umplea căsuţa din Breaza, un sat românesc la poalele Carpatilor. Un singur zgomot a deranjat liniştea iernii, cel al unui telefon mobil care sună cu număr necunoscut, drept care Monica Macovei nu a răspuns. Era Crăciunul, care se face în familie, departe de agitaţia Capitalei", începe jurnalistul de la Le Monde.
"Monica spăla vasele, telefonul sună din nou. Până la urmă răspunde. 'Bună ziua, doamnă Macovei, sunt preşedintele Traian Basescu', aude, la celălalt capăt. 'V-am sunat că să va propun să preluaţi portofoliul Justiţiei', mai spune vocea. Monica Macovei rămâne mută. 'E o glumă?' întreabă femeia. 'Ştiu că v-am luat prin surprindere, dar am nevoie de un răspuns rapid, mâine trebuie să anunţ numele noului ministru al Justiţiei. Pot să va sun din nou într-o oră?', mai spune Traian Basescu, după care închide.
Monica Macovei se apucă să sune la prieteni, la mama sa, care o sfătuiesc să accepte. Îi este teamă, dar telefonează. "Domnule preşedinte, nu ştiu ce să va răspund. Nu putem discuta pe această temă? – Sunt la birou, veniţi să vorbim. - Dar sunt la 100 de km de Bucuresti! – Sunt la birou, nu plec de aici, va aştept.’’
Vedetă a drepturilor omului
Câteva ore mai târziu, Monica se afla în faţa unui preşedinte în jeanşi. A câştigat alegerile promiţând românilor să scape ţară de corupţie. ’’Domnule preşedinte, dacă accept acest post, am nevoie de independenţă totală. Vreau puterea de a-mi alege echipa, de a evita presiunea partidelor – Veţi avea tot ce doriţi.’’ Preşedintele est