Primaria Capitalei a economisit in perioada 2007-2012 aproximativ 70 milioane euro, reprezentand subventii neacordate datorita reducerii consumului de gcalorii prin contorizarea individuala cu repartitoare de costuri a 47% din totalul apartamentelor din Bucuresti, reiese dintr-o analiza a companiei IstaRomania.
Analiza a fost realizata pe baza datelor centralizate obtinute de la Radet Bucuresti si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).
In masura in care, in perioada mentionata, gradul de contorizare ar fi fost de 100%, bugetul Municipalitatii s-ar fi rotunjit cu inca peste 77 milioane de euro.
“In paralel cu beneficiile pe care le prezinta pentru populatie, instalarea repartitoarelor de costuri este un instrument util si pentru autoritatile locale. Acestea pot salva sume importante de bani ce pot fi folosite ulterior pentru investitii in folosul comunitatii. In acest sens, este nevoie de o strategie coerenta, care sa fie implementata in mod sustinut. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat si prevederile Directivei Europene privind eficienta energetica in legislatia romaneasca trebuie transpuse si implementate si in tara noastra”, a declarat Marian Sisu, director general IstaRomania.
Potrivit datelor statistice, in perioada 2007-2012, Primaria Capitalei a alocat subventii pentru achitarea incalzirii facturate la nivelul Capitalei in valoare de aproximativ 510 milioane de euro. Datorita unui grad de contorizare individuala cu repartitoare de 47%, suma ramasa in vistieria Primariei s-a ridicat la aproximativ 70 milioane euro, reprezentand o medie anuala de 13 milioane euro.
In cazul in care sistemul de contorizare individuala ar fi fost inexistent, cheltuielile aferente subventiei s-ar fi ridicat la 580 milioane euro. Avand in vedere ca subventii