La vremea respectivă, o Ordonanţă dată de Primăria din Focşani impunea un anumit preţ produsele din carne, iar cine încălca această dispoziţie intra pe mâna legii.
Pentru că de multe ori este bine să învăţăm din istorie, prin Focşaniul de acum 90 de ani, în Piaţa Agroalimentară a oraşului, situată pe strada Independenţei, exista o prevedere a autorităţilor care pare astăzi poate părea cel puţin bizară.
Niciun negustor din piaţă nu avea voie să vândă produsul său peste un anumit nivel de preţ stabilit de către autoritatea locală.
Aşa ceva azi nu ar putea fi practicat astăzi, mai ales că se vor găsi destui adversari ai unei astfel de soluţii. La acel moment, un ceferist pe nume Pavel Dumitrescu şi o văduvă, Sofica Ionescu, au cumpărat din piaţa oraşului, carne şi produse din carne la un preţ mai mare decât cel stabilit în Ordonanţa Primăriei oraşului Focşani din 25 ianuarie 1923.
„Cu începere de astăzi, 25 ianuarie 1923, carnea bovină se va vinde cu 12 lei kgr iar cea de porc cu 20 de lei kgr. Contravenienţii vor fi daţi judecăţii”, se arată în Ordonanţa cu pricina, care mai amintea că „cei care vor priveghea” la executarea dispoziţiilor vor fi ofiţerii de poliţie şi agenţii comunali. Foto Reguli pentru pieţari
În urma reclamaţiilor celor doi , negustorul a primit o amendă usturătoare, a făcut apel şi sancţiunea i-a fost redusă până la suma de 1500 lei, adică echivalentul a 75 de kilograme de carne din cea mai bună.
„Indiferent de rezultatul procesului care a urmat, un astfel de exemplu aplicat în prezent poate plăcea şi folosi unora, dar poate da naştere şi la abuzuri ale unor funcţionari însărcinaţi cu astfel de îndatoriri”, este de părere istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, care ne-a pus la dispoziţie materialul cules din arhive.
Mai puteţi citi:
Focşaniul acum 100 de ani, în imagini şi fap