Două persoane au ajuns marţi la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Cluj după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. În ultimele două luni, 22 de clujeni au ajuns la spital intoxicaţi cu ciuperci.
Doi clujeni au ajuns ieri la Urgenţe din cauza unei intoxicaţii cu ciuperci.
"Din 1 aprilie până în 11 iunie am avut 15 cazuri..... 2 au necesitat dializă recent. Din raportările pentru 11-12.06, s-au înregistrat 2 cazuri din Cluj", a menţionat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe (SCJU) Cluj.
Din fericire, cele două persoane care s-au intoxicat cu ciuperci nu au avut nevoie de internare. Medicii le recomandă clujenilor să aibă grijă atunci când mănâncă ciuperci.
"Foarte multă prudenţă, să mănânce doar ciupercile pe care le cunosc, să ştie foarte bine ce culeg şi ce ciuperci, eu personal iau ciuperci din magazin şi nu de pe câmp", a adăugat Costin.
Primele simptome ale intoxicaţiei cu ciuperci sunt greţurile şi vărsăturile.
"Riscurile sunt mari, intoxicaţia cu ciuperci este periculoasă, poate să afecteze starea de sănătate şi chiar viaţa, se poate ajunge la insuficienţă renală acută, la dializă", a precizat reprezentanta SCJU Cluj.
Clujenii preferă să cumpere ciuperci din magazin, şi nu să le culeagă, tocmai de teama celor otrăvitoare.
"Nu, nu din piaţă, numai din magazin şi conserve sau la carcasă, la folie; mi-e frică ca nu cumva cineva să păţească ceva", povesteşte o clujeancă.
"Eu deobicei ciuperci nu prea iau că mi-e frică, dar când iau, iau din magazin, de aici de la mese", menţionează un alt clujean.
"La cules nu prea, iau din magazine, de la mall şi de la ţigani câteodată - numai gălbiori, gălbiorii ştiu că nu sunt otrăvitori", relatează un alt clujean.
Medicii le recomandă celor care se simt rău dupăc e au conumat ciuperci să meargă de urgenţă la medic.