Vezi
Cu o groapa de gunoi a orasului pot fi comparate, in aceasta perioada, malurile si albia raul Sasar, care traverseaza municipiul Baia Mare. Resturi menajere aruncate la intamplare, PET-uri, precum si lesuri sunt gasite frecvent plutind in apa, spre disperarea cetatenilor, dar si a autoritatilor locale, pe care legea le impiedica sa actioneze. In situatia actuala a raului Sasar, sarcina pentru salubrizarea si ecologizarea zonei apartine Apelor Romane, prin Sistemul pentru Gospodarire a Apelor Maramures, care nu a luat pana acum masuri.
Satul sa vada zi de zi gunoaiele din albia raului, precum si imaginea dezolanta a vegetatiei crescute in albia Sasarului, primarul Catalin Chereches este hotarat sa puna piciorul in prag si sa gaseasca o rezolvare pentru situatia existenta . Acesta a aratat ca, desi salubrizarea zonei respective cade in sarcina Apelor Romane, prin Sistemul pentru Gospodarierea Apelor Maramures, municipalitatea este dispusa la o colaborare pentru a scapa de deseurile de pe rau.
„ Va trebui sa avem si din punct de vedere legal posibilitatea sa le acordam sprijin, ori sa ne transfere noua aceasta atributie , pentru ca, pe de alata parte, daca investim banii publici in a rezolva malurile, respectiv toate mizerile care sunt aduse de catre rau, vin organele de control, respectiv Curtea de Conturi, si ne imputa de ce am utilizat banii pe o zona care nu este in administrarea noastra. Va trebui si pentru municipiul Baia Mare, dar si pentru celelalte autoritati locale, rezolvata acesta treaba”, a declarat primarul municipiului Baia Mare.
Potrivit legii, albiile de pe teritoriul unei localitati, cand sunt amenajate, intra in administrarea Apelor Romane iar in situatia in care nu sunt administrate, raspunderea revine autoritatii locale. Pana anii trecuti, cand in Baia Mare malurile raului Sasar nu erau amenajate, Serv