Vremea a fost extrem de prielnică pentru câteva specii de insecte. Fluturi "buha gamma" şi ţânţari din Africa au invadat peste noapte casele românilor din mai multe oraşe. Sursa: Libertatea
Locuitorii mai multor oraşe au acuzat o invazie de fluturi de culoare gri. Insectele pătrund în case mai ales noaptea. Roiesc în jurul tufişurilor şi în copacii care au o coroană foarte bogată. Potrivit specialiştilor, este vorba de un fluture care poartă denumirea ştiinţifică de "autographa gamma". Popular, e numit buha gamma. În acelaşi timp, ţânţarii Culex, care preferă zonele apropiate apelor, îngrozesc inclusiv medicii din cauza bolilor pe care le transmit.
Cum au apărut
Experţii spun că fluturii au avut condiţii foarte bune de înmulţire şi de aceea au apărut într-un număr atât de mare. "Primăvara a fost mai lungă, mai răcoroasă, mai umedă, vegetaţia a fost proaspătă un timp mai îndelungat şi în acest moment deja a început migraţia lor. Această specie este larg răspândită în Europa şi în Africa de Nord", a explicat Mihai Stănescu, specialist în lepidoptere la Muzeul "Grigore Antipa" din Capitală. Fluturii care au apărut acum sunt la prima generaţie, iar cea de-a doua va apărea până spre sfârşitul lunii septembrie.
Larvele din care se transformă aceşti fluturi se hrănesc, printre altele, şi cu plante cultivate precum planta de mazăre, sfecla de zahăr sau varză. "În total, cu tot cu plantele cultivate, vorbim de aproximativ 200 de plante. Însă nu putem spune că acest fluture reprezintă în sine un dăunător. Pentru că se regăsesc mai multe pe plante spontane decât pe cele cultivate", a mai precizat specialistul. Acesta mai spune că fluturii sunt inofensivi, singurii care vor suferi sunt cei care au teamă patologică de insecte.
Atacul ţânţarilor exotici
Încălzirea vremii a adus în România şi ţânţari din Africa. Medicii povestesc că se confruntă din