De la 1 ianuarie 2014 este interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui care nu respectă cerinţele Uniunii Europene! Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare le-au prezentat producătorilor şi procesatorilor măsurile pe care trebuie să le respecte, pentru a obţine lapte de calitate conform standardelor. Unii dintre producători spun că respectă deja aceste norme, iar alţii s-au plâns de faptul că nu au bani pentru a face noi investitiţii şi, în aceste condiţii, le este teamă să nu dispară de pe piaţă.
Lapte conform cerinţelor UE. Printre acestea se numără şi faptul că producătorii trebuie să păstreze curăţenia în adăposturile vacilor, să verifice obligatoriu dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului, dar şi faptul că trebuie să răcească laptele imediat după muls la o temperatură de maxim 8 grade atunci când este colectat zilnic, şi la 6 grade atunci când colectarea nu se face în fiecare zi. Recomandările pentru un lapte igienic au fost prezentante chiar de conducerea DSV-SA. „Începând cu 1 ianuarie 2014, nu se admite în procesare şi în consum decât lapte conform, asta înseamnă criterii pentru sănătatea glandei mamare, număr de celule somatice şi igiena mulsului, însemnând sau traducându-se prin numărul total de germeni” a declarat Dorin Enache, director DSV-SA Brasov.
Unii fermieri spun că respectă de mult aceste reguli, iar alţii spun că nu au bani să facă noi investiţii în echipamente şi aparatură, dacă este nevoie, pentru a putea respeta legea. „Există două posibilităţi simple, care necesită o gândire profundă şi este o decizie extreme de importantă: fie se asociază şi aici ne referim la fermierii mici, care cu siguranţă o să reziste cu 5, 10 vaci extrem de greu, sau poate o să dispară de pe piaţă, sau fac apel la finanţări europene şi îşi dotează fermele cu echipamente de ultimă generaţie” a spus