Asociaţia Berarii României a prezentat, astăzi, la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia pieţei de profil din ţară, atrăgând atenţia, în acelaşi timp, asupra influenţei directe pe care orice decizie economică a Guvernului o va avea asupra acestui sector economic.
Asociaţia Berarii României a luat fiinţă în anul 2004, reunind, la ora actuală cinci dintre cei mai mari producători de bere care activează pe piaţa din România: Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, Ursus Breweries şi United Romanian Breweries Bereprod, cărora li s-a adăugat şi mini-berăria Clinica de Bere. Alături de aceştia, în ABR se află şi Asociaţia Producătorilor de Hamei şi Soufflet Malţ România. Asociaţia Berarii României este membră a Berarilor Europei care apără intersele a peste două milioane de angajaţi ai industriei şi vânzării berii.
„Având în vedere că înglobăm cât mai multe materii prime din România, producem în România într-o proporţie foarte mare, fiind una dintre primele ţări din Europa, suntem dependenţi de politicile pe care le are Guvernul României. De aceea, considerăm că trebuie să se aibă în vedere orice modificare legislativă de elemente care sunt particulare fiecărui sector în parte, cum ar fi valoarea ridicată a investiţiilor, cum ar fi evaziunea fiscală, cum ar fi elemente care au impact pozitiv asupra bugetului. Suntem rezervaţi pentru 2013. Sperăm că ceea ce s-a construit bine în 2012 să continue, dar credem că măsurile care au fost luate la începutul acestui an este posibil să afecteze piaţa berii", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.
„După ce, 2012 a fost un an conjunctural în care am înregistrat o creştere, datorată numărului de trei ori mai mare de zile călduroase (25-30 de grade Celsius) decât anul anterior, dar şi numeroaselor evenimente sportive, în 2013, acciza la bere s-a mărit cu