Vremea se pare că este de vină pentru invazia de fluturi de noapte care s-a abătut asupra Ploieştiului. Potrivit informaţiilor de la Direcţia Fitosanitară, se pare că înmulţirea excesivă a insectelor a fost provocată de umiditatea crescută din ultima perioadă.
„Autographa Gamma" se numeşte specia de fluturi care s-a înmulţit extrem mult în zonele verzi din municipiu şi din cauza cărora localnicii nu mai pot ţine geamurile deschise la căderea nopţii, insectele fiind atrase de lumină.
„Este vorba despre un tip de molie de noapte, un dăunător al legumelor şi al plantelor tehnice cunoscut popular sub numele de buha legumelor. Prima generaţie de astfel de fluturi ar fi trebuit să apară în luna mai, însă, umiditatea excesivă şi temperaturile scăzute de peste noapte au favorizat înmulţirea excesivă a acestor insecte. Dăunătorul trebuie combătut acum, altfel fluturii îşi vor depune ouăle şi, în maxim 15 zile, vor apărea omizile care vor afecta vegetaţia. Noi am emis deja o avertizare către Primăria Ploieşti, dar şi către Consiliul Judeţean şi toate primăriile din judeţ să ia măsuri pentru a împiedica înmulţirea dăunătorului. Fluturele nu este pe atât de periculos pe cât este omida păroasă, însă provoacă pagube destul de mari mai ales pentru agricultorii de legume", ne-a explicat Marian Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Prahova.
Pentru combaterea fluturilor, Primăria Ploieşti a cerut deja analize în vederea stropirii, iar Serviciu de Gospodărire Urbană a revenit cu acţiuni de toaletare a vegetaţiei din centrul municipiului prin care să împiedice dezvoltarea în continuare a fluturilor.
Fluturii din specia „autographa gamma" nu sunt dăunători pentru sănătatea omului şi sunt des întâlniţi în Europa, Asia şi nordul Africii. Pot produce până la trei generaţii într-un an, iar o nouă generaţie poate apărea chiar ş