Cel puţin 90 de localităţi din România, dintre care 5 aflate în judeţul nostru, nu îşi acoperă în prezent nici măcar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajaţi şi aleşi, respectiv minime cheltuieli de funcţionare). Pentru a nu fi nevoite să-şi pună lacătul pe uşă, Guvernul le-a transferat doar în ultimul an din Bugetul de Stat peste 65 milioane euro.
Moda înfiinţării de comune pe bandă rulantă dăunează grav bugetului de stat. Există localităţi în care valoarea medie a veniturilor proprii (provenind din taxe şi impozite locale) pe cap de locuitor este de doar 50 de lei. În timp ce alţii colectează de 200 de ori mai mult (Şistarovăţ, jud. Arad - 11.728 lei/locuitor, Secaş, jud. Timiş - 8351 lei/locuitor). Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, 90 de comune din România nu se pot întreţine, fiind dependente de alocările de fondurile de la nivel central chiar şi pentru cheltuielile de bază, cum ar fi plata salariilor şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare.
“Perfuzia” care ţine artificial în viaţă aceste localităţi-parazit se cifrează la peste 65 de milioane de Euro. Mai ales că nivelul redus de venituri încasate nu împiedică însă comunele sărace să facă cheltuieli care depăşesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile să le colecteze, preferând să exercite încontinuu presiune pe Consiliile Judeţene şi pe Guvern, pentru a obţine bani prin diferite alte canale (ex: fondul de rezervă, fonduri speciale ale ministerelor).
În ultimii 10 ani, au apărut peste 22 de asemenea localităţi noi din ambiţia politică a unor parlamentari inconştienţi, unele dintre ele neavând, în mod evident, capacitate să reziste economic nici măcar la limita de jos.
România are astăzi aproape 3.200 de localităţi (mai multe decât Polonia - 2.800, la o populaţie dublă), ţara noastră încăpăţânându-se s