Negocierea pretului, cea mai tehnica etapa a cumpararii unei locuinte, este de fapt o combinatie intre matematica si psihologie. Pentru a fi un bun negociator trebuie sa stii in primul rand sa numeri pana la 3 si apoi sa stii cum sa reactionezi la cele 3 situatii cu care te poti confrunta.
Totul ia nastere odata cu prezentarea ofertei tale vanzatorului. Indiferent daca faci oferta verbala sau scrisa, aceasta trebuie sa fie ferma, explicita si neechivoca. Asa cum am precizat mai sus, exista 3 raspunsuri pe care le poti primi la oferta ta si, deci, 3 tipuri de reactii din partea ta.:
1. Acceptul vanzatorului. Se intampla destul de rar ca vanzatorul sa accepte prima oferta a cumparatorului dar, daca aceasta este corecta si corespunde cerintelor sale financiare o va accepta fara ezitare.
Cum reactionezi atunci cand vanzatorul accepta oferta ta? Ii strangi mana, mergi la notar si semnezi contractul de vanzare.
2. Contraoferta. Cel mai des intalnit tip de comportament din partea vanzatorului in aceasta faza a tranzactiei este contraoferta.
Atentie, contraoferta nu este un refuz! Contraoferta este o acceptare a ofertei per ansamblu si un dezacord pentru unul sau mai multe parti componente ale ofertei: pretul oferit, conditiile de plata, data semnarii contractului, etc. De regula, punctul in care se incheie o tranzactie este situat la mijlocul distantei dintre oferta si contraoferta. Negocierea pe puncte devine astfel un joc mai mult matematic decat al nervilor. Nu uita! La orice concesie facuta, cere una in schimb!
3. Refuzul ofertei. Exista proprietari care refuza o oferta fara drept de apel, considerand ca aceasta se afla mult sub nivelul asteptarilor lor.
Cand oferta ta este refuzata nu-ti ramane decat rabdare, in cazul in care mai ai o speranta ca vei obtine acea proprietate. Asteapta o luna. Daca proprietatea este inca pe