O analiză efectuată de Casa de Insolvenţă Transilvania pe un eşantion de companii de dimensiuni medii sau mari care au intrat în insolvenţă în ultimii 2 ani arată că 49% dintre companiile falimentare au ca principală cauză supraîndatorarea. Greşelile de management şi scăderea consumului vin pe locurile 2 şi 3 într-un clasament al cauzelor insolvenţei.
Clasamentul cauzelor* depistate de Casa de Insolvenţă Transilvania:
1. Supraîndatorare: 49%
2. Greşeli ale echipei de management: 43,1%
3. Scăderea consumului: 43%
4. Pierderi continue: 31%
5. Apartenţa la un grup de companii: 9%
* Cauzele menţionate se referă la un eşantion de proceduri de insolvenţă şi se pot suprapune mai multe într-un proiect
Scăderea consumului este o cauză specifică activităţii de comerţ, în timp ce lipsa de profitabilitate afectează mai curând producţia.
Alte cauze importante sunt pierderile continue în activitatea curentă, în 31% din cazuri, dar şi efectele în lanţ ale unor dezechilibre, unde insolvenţa unei companii a avut impact direct asupra altora (5%). În 4% dintre situaţii, pierderea principalului contract, concurenţa neloială, sau decesul acţionarului majoritar au fost motivele principale ce au dus la starea de insolvenţă a companiei.
Falimentul apare din mai multe cauze simultan
„La deschiderea procedurii de insolvenţă întocmim mereu un raport de analiză pentru a identifica principalele cauze care au generat situaţia. În acest context, gestionând peste 650 de proceduri complexe în ultimii ani, am constatat că sunt extrem de puţine situaţiile când insolvenţa unei companii are o singură cauză. În cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de doi-trei factori care se suprapun şi combină deciziile managementului cu circumstanţe externe“, a declarant Rudolf Vizental, Managing Partner Casa de Insolvenţă Trans