Aparitia cartofului nou, restrangerea culturilor pe plan local, reducerea importurilor, dar si majorarea costurilor pentru productie au dus la scumpirea semnificativa a cartofilor in ultimele luni, potrivit agricultorilor romani, care anticipeaza prelungirea acestei tendinte si in perioada ce vine.
Cartofii s-au scumpit in luna mai cu 20% fata de luna anterioara si cu 40% comparativ cu decembrie anul trecut, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).
Ioan Benea, presedintele Asociatiei producatorilor de cartofi Brasov, a identificat patru principale motive pentru cresterea pretului legumei.
1. Cartoful nou
"Pana in luna mai, noi am vandut cartofi din productia de anul trecut, cartofi vechi. Luna aceasta deja a aparut cartoful nou pe piata. Fiind o trufanda, cartoful nou este intotdeuna mai scump", a spus Ioan Benea pentru Ziare.com.
2. Mai putina concurenta din afara
"Spre deosebire de anul trecut, cand concurenta din exterior era foarte mare pentru cartoful nou, anul acesta se pare ca s-a redus si vindem la un pret mai bun.
Nordul Africii nu mai are productii deosebite, in timp ce in partea de vest si nord, tari ca Olanda, Germania, Polonia inca nu au scos productia noua, deoarece au avut parte de foarte multe precipitatii si nu au putut sa planteze din timp", cele doua regiuni reprezentand principala concurenta pentru producatorii romani, a precizat Ioan Benea.
In schimb, in Romania ploile recente au acoperit o parte din necesarul de precipitatii pentru cultura de cartofi pentru toamna, contrabalansand tendintele anterioare de seceta.
Mai mult, potrivit producatorului, exista solicitari chiar la export in zona producatorilor de cartof timpuriu, respectiv localitatile Lunguletu, Brezoaele (judetul Dambovita), din partea italienilor sau