Deputatul Remus Cernea considera ca in Constitutia Romaniei se gasesc mai multe prevederi discriminatorii la adresa unor categorii, de la atei la persoanele gay, considerand chiar ca prin aceasta se incalca libertatea de constiinta.
De asemenea, parlamentarul ales pe listele USL spune ca in Comisia pentru revizuirea Constitutiei sunt foarte multe momente de superficialitate si neseriozitate, cand membrii ei nu sunt atenti la ce se discuta, rad sau susotesc.
Critici pentru interzicerea casatoriilor gay
Unul dintre amendamentele acceptate initial de comisia de revizuire a Constitutiei, prin care se interziceau de facto casatoriile gay, dar respins in cele din urma, a fost considerat discriminatoriu de Cernea, dovada a unui conservatorism extrem.
"O prevedere de acest fel, ca prin casatorie se intelege o casatorie dintre o femeie si un barbat, are un caracter discriminatoriu. Ungaria a incercat sa mai puna asa ceva in Constitutia ei si a fost puternic criticata la nivel european.
In esenta, logica unei Constitutii este aceea de a garanta drepturile tuturor cetatenilor. Or, daca vii in Constitutie cu prevederi care ii exclud pe unii sau se acorda drepturi numai pentru anumite categorii de cetateni, subminezi spiritul democratic al unei Constitutii, ea nu va mai fi democratica si isi va rata sensul.
Intr-o tara democratica, sensul Constitutiei e de a garanta drepturile individuale si drepturile minoritatilor", a spus Cernea pentru Ziare.com.
Sa nu se mai jure doar pe "asa sa-mi ajute Dumnezeu"
La fel de discriminatorie i se pare lui Cernea si faptul ca ministrii, premierul si presedintele sunt obligati prin Constitutie sa jure cu formula "asa sa-mi ajute Dumnezeu".
"E o intreaga discutie aici - daca Romania e sau nu stat laic. Din punctul meu de vedere, la cum este as