Amanarea liberalizarii preturilor la gaze ar putea reprezenta un nou esec al guvernului din Romania, insa, pentru consumatori, ar putea fi un moment de respiro inainte de scumpiri, timp in care ar trebui gasite solutii pentru protejarea categoriilor dezavantajate, potrivit specialistilor in domeniu.
Liberalizarea pretului la gaze naturale ar trebui sa aiba loc in mai multe etape, conform acordului semnat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Astfel, de la 1 iulie, pretul pentru consumatorii casnici ar trebui sa se majoreze cu 8 la suta, iar, de la 1 octombrie, cu alte 2 procente. De asemenea, in 2014, ar trebui sa existe patru trepte de crestere a pretului la gaze in urma liberalizarii, la 1 ianuarie (2%), la 1 aprilie (2%), 1 iulie (3%) si 1 octombrie (3%). Finalizarea liberalizarii preturilor pentru consumatorii casnici este prevazuta de abia in 2018, in rate de 12 la suta pe an.
Un calendar similar exista si pentru consumatorii industriali, pentru acestia preturile crescand deja de la 1 aprilie 2013 cu 5 procente.
Unul din motivele realizarii liberalizarii preturilor la gaze in trepte este necesitatea de adaptare a populatiei la preturile mai mari. Totusi, potrivit analistilor, sase luni in plus sau in minus la inceperea programului nu va ajuta consumatorii.
"Aparent, guvernul protejeaza consumatorul cu aceasta amanare. Dar, in realitate, dupa sase luni, o sa fie aceeasi problema. Nu o sa fie un consumator mai bogat, mai solvabil", a declarat Jean Constantinescu, expert in energie, pentru Ziare.com. "Trebuie sa gasim o solutie pentru consumator, si atunci nu mai avem nevoie de gradualizare", a adaugat acesta.
De altfel, insasi ideea liberalizarii in multe etape era sortita esecului, potrivit lui Constantinescu.
"Toata aceasta tehnica a gra