Constantin Zambounis este în stare de şoc, la fel ca cei 2.655 de salariaţi ai postului public de televiziune grecesc ERT, a cărui închidere a fost decretată fără preaviz - şi pusă imediat în aplicare - marţi seara de guvernul grec.
La orele 20.11 GMT, ecranele celor trei posturi ale televiziunii publice greceşti au devenit negre, iar canalele şi-au încetat emisia după o scurtă declaraţie a purtătorului de cuvânt al guvernului anunţând închiderea imediată a posturilor publice acuzate de gestionare deficitară a televiziunii.
'Totul a fost oprit, televiziunea, radioul, în întreaga Grecie totul va fi oprit', strigă Constantin Zambounis, tenor în Corul Radio-Televiziunii şi care a venit cu un grup de oameni dintr-un cartier din nordul Atenei pentru a protesta împotriva deciziei. 'Pentru mine, asta nu este democraţie. Este ca junta militară (care a impus dictatura în Grecia între 1967 şi 1974) este opusul democraţiei, nu am fost informaţi în niciun fel', spune el.
În jurul lui, oamenii se strâng pe categorii, jurnalişti, studenţi, militanţi politici sau simpli vecini veniţi să-i sprijine pe salariaţi. Marţi seara, toată lumea credea că angajaţii televiziunii ERT îşi vor organiza rezistenţa, vor apăra antena şi vor controla situaţia, în ciuda decretului prezidenţial ce autoriza închiderea postului. Dar emiţătorul principal, instalat pe muntele Hymette din estul Atenei, a fost închis de poliţie, întrerupând brusc transmisia ERT. După stingerea ecranelor, oamenii erau în stare de şoc. Nimeni nu se aştepta ca măsura să fie aplicată atât de expeditiv împotriva unui post care se confruntă într-adevăr cu probleme financiare şi cu o rată de audienţă de sub 10 la sută, dar care se bucură totuşi de un mare respect în lumea culturii.
Pe coridoare domnea uimirea: prezentatorii au rămas muţi cu machiajul pe faţă, în timp ce asistenţii au lua