Aproximativ un german din doi consideră că este legitim ca statele să supravegheze internetul cu titlu preventiv, arată un sondaj dat publicităţii miercuri în ediţia online a săptămânalului „Die Zeit”.
Contrar ideilor vehiculate până în prezent, potrivit cărora germanii ar fi sensibili în legătură cu protecţia datelor personale, sondajul realizat de Institutul YouGov afirmă că 40% dintre persoanele chestionate aprobă faptul că statele supraveghează comunicaţiile, în timp ce 39% resping o astfel de măsură, informează France Presse.
Cu toate că ştiu că serviciile online sunt spionate, aproximativ un german din doi (46%) declară că va continua să folosească reţelele sociale, cum ar fi Facebook, şi motoarele de căutare ca Google, 35% afirmând că vor să renunţe la acestea.
În pofida dezvăluirilor de săptămâna trecută legate de spionarea comunicaţiilor de către serviciile americane de informaţii, 49% dintre germanii chestionaţi spun că „nu se simt supravegheaţi pe internet”, iar 37% susţin contrariul.
Sondajul a fost realizat între 10 şi 12 iunie, la câteva zile după dezvăluiri, pe un eşantion reprezentativ de 1.050 de persoane.
Colectarea datelor fără ştirea persoanelor în cauză reprezintă un subiect sensibil în Germania, unde lansarea, în 2010, a serviciului online de vizualizare a străzilor unei localităţi Google Street View, a provocat neîncrederea populaţiei care s-a arătat ataşată de respectarea vieţii private.
Berlinul a anunţat marţi că a trimis Washingtonului o listă cu întrebări pe tema supravegherii comunicaţiilor, derulată ani întregi de Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA).