Depozitele fără taxe sunt seifurile paradisurilor fiscale – vistierii de lux în care bogaţii lumii îşi depozitează tablourile de Picasso şi lingourile de aur în condiţii de maximă securitate şi cu scutiri speciale de la impozitare.
Bineînţeles, cel mai cunoscut depozit de acest fel se află la Geneva. Anul trecut, un reporter de la Times a pus un asigurător de artă să evalueze obiectele depizitate acolo. „Mă îndoiesc că aveţi o bucată de hârtie destul de mare pentru a putea scrie toate zerourile“, a fost replica asigurătorului.
Singapore, care practic devine noua Elveţie, şi-a deschis propriul depozit-gigant în 2010. „Când mergi la o bancă şi închiriezi un seif, nimeni nu ştie ce se depozitează în el. Acelaşi lucru se întâmplă şi aici“, a declarat unul dintre fondatorii depozitului din Singapore la inaugurarea unităţii de depozitere. „Clienţii nu trebuie decât să vină cu un cod care indică natura obiectului depozitat – aur, vin sau tablouri. Nu există o listă cu valori, proprietari sau vre-un inventar – toate detaliile sunt confidenţiale. Oferim mai multă discreţie decât la Geneva“.
În anii care au urmat deschiderii depozitului din Singapore, spaţiul a fost ocupat treptat cu o serie de obiecte ce au trecut pe la casa de licitaţie Christie`s şi beciurile Stamford („cele mai bune pivniţe de vin pentru colecţionari şi cunoscători“). Acum, Deutsche Bank îşi deschide propriul seif în cadrul depozitului singaporez, în care va depune 200 de tone de aur.
Vedeţi mai jos un video promoţional cu interiorul depozitului din Singapore.