Numarul cazurilor de cancer de piele din Romania creste ingrijorator in fiecare an. Deocamdata nu exista statistici precise ale melanomului malign, dar se estimeaza ca el reprezinta un procent de 2-3% din totalul tumorilor maligne.
In Europa cea mai mare incidenta a acestei teribile maladii este in tarile scandinave, iar cea mai redusa in tarile mediteraneene. Noi suntem undeva pe la media europeana, insa trendul este unul nefavorabil.
Medicul dermatolog, Alin Nicolescu, secretarul Societatii Romane de Dermatologie, atrage atentia ca melanomul malign este o forma de cancer cu mortalitate ridicata: "Prognosticul depinde, sigur, de faza in care a fost depistat acesta. Astfel, in fazele incipiente, rata de supravietuire poate depasi 10 ani la un procent intre 50-90% din pacienti. In fazele avansate acest interval scade la 5 ani sau chiar sub", a declarat acesta pentru Ziare.com.
In aceste conditii, prudenta este extrem de importanta. Este motivul pentru care este esential sa acordam atentie fiecarei modificari a pielii cat de nesemnificativa in aparenta. De multe ori, spune dr. Alin Nicolescu, ceea ce noua ni se poate parea o alunita nevinovata sau o "cojita" pe care o rupem intentionat sau din neglijenta poate ascunde o boala de piele teribila. Asa ca orice mica schimbare la nivelul pielii trebuie aratata medicului dermatolog.
Cauzele aparitiei bolii pot fi mai multe, dar in primul rand factorul genetic, asa numitul fototip si, mai ales, factorii de mediu. Expunerea intensa si indelungata la soare este in mod cert o cauza a cancerului. L-am intrebat pe doctorul dr. Alin Nicolescu de ce abia acum soarele a devenit un dusman atat de agresiv. Oamenii se expun de mii de ani la soare fara creme de protectie.
"Din pacate, stratul de ozon cu rol protector fata de UV este din ce in ce mai distrus, astfel incat protect