Inaugurat pe 17 august 1957, Monumentul Eroilor Patriei este amplasat în faţa clădirii Academiei Militare (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I").
Este format dintr-un grup statuar turnat în bronz, "care înfăţişează un aviator, un marinar, iar în centru un infanterist care ţine în mâna dreaptă, deasupra capului, o ramură de stejar simbolizând victoria" (cf. "Bucureşti, ghid turistic", Ed. Sport-Turism, 1980).
"Leul", monumentul geniului
Operă a sculptorului Spiridon Georgescu, ansamblul statuar "Leul" simbolizează "curajul cu care au luptat ostaşii trupelor de geniu în timpul Primului Război Mondial".
Monumentul, care a fost inaugurat în 1926, mai are în cele patru colţuri ale soclului patru soldaţi aparţinând armei geniu: un pionier, un transmisionist, un pontonier şi un soldat din trupele căilor ferate.
Monumentul Pompierilor
Monumentul Eroilor Pompieri, care se afla odinioară în strada Uranus (a fost mutat în anii ’80 ca urmare a lucrărilor de sistematizare a Bucureştilor), a fost ridicat în 1901 şi este opera sculptorului W. Hegel.
Este închinat pompierilor care pe 13 septembrie 1848 au opus rezistenţă trupelor otomane venite în Capitală să înăbuşe Revoluţia de la 1848. Pe soclul compoziţiei statuare se află următorul text: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, 1900”.
În urma demolărilor din anii ’80, monumentul a fost mutat, astăzi aflându-se în faţa hotelului „J.W. Marriott”.
Inaugurat pe 17 august 1957, Monumentul Eroilor Patriei este amplasat în faţa clădirii Academiei Militare (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I").
Este format dintr-un grup statuar turnat în bronz, "care înfăţişează un aviator, un marinar, iar în centru un infanterist care ţine în mâna dreaptă, deas