Microsoft şi Google, lovite de pe urma scandalului NSA din Statele Unite ale Americii, cer acum mai multă transparenţă pentru a publica cererile de studiere a datelor pe care le face Guvernul. De asemenea, Google neagă că ar fi avut instalat un sistem individualizat pentru ca NSA să extragă date.
Microsoft a cerut marţi guvernului SUA mai multă transparenţă în privinţa cererilor de la agenţiile de securitate. Cerinţa gigantului online vine după ce Google a cerut permisiunea de a publica numărul total de cereri din partea guvernului american care au invocat motive de securitate naţională.
Google, Microsoft: Mai multă transparenţă!
"Trebuie să permitem mai multă transparenţă asupra volumului de date agregate şi anvergura cererilor făcute de agenţiile de securitate, sub incidenţa FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act)", au spus reprezentanţii Microsoft pentru Reuters.
După ce Facebook a negat că supravegherea făcută de NSA ar fi fost făcută pe baza unui backdoor (permisiune personalizată de acces la date), Google susţine acelaşi lucru, un reprezentant al companiei spunând pentru "Wired" că nu există căi separate de acces la date oferite guvernului, ci totul se face în urma unor cereri legale.
"Când trebuie să ne supunem acestor cereri, livrăm informaţiile cerute către guvern, în general prin transferuri securizate FTP sau chiar în mână", a declarat Chris Gaither de la Google pentru Wired. "Guvernul nu are posibilitatea de a extrage date direct şi de unul singur din serverele şi reţelele noastre", a adăugat Gaither.
Uşă deschisă către date?
Primele informaţii apărute în "Washington Post" vorbeau despre backdoor-uri create de guvern la nouă mari companii din domeniul tehnologiei care le permiteau oficialilor americani să extragă date automat, fără a mai adopta căile legale ştiute. Cu toate acestea, informaţia nu se verifică.