Politicienii nu ar mai trebui sa apeleze in timpul unor dispute purtate in spatiul public la expresii si apelative care ar putea aduce atingere unor categorii sensibile ale populatiei, a declarat miercuri deputatul PSD Gabriela Podasca, in contextul adoptarii in plenul Camerei Deputatilor a unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
"Dezaprob cu toata convingerea folosirea termenilor 'autism' sau 'autist' in sens peiorativ de catre oamenii politici sau alte persoane publice. Cei care folosesc acesti termeni in sens negativ demonstreza doar ca nu inteleg ce este autismul si problemele persoanelor cu autism si nu ii respecta pe oamenii care au aceasta tulburare sau pe familiile lor", a afirmat Podasca, potrivi unui comunicat de presa transmis HotNews.ro.
In opinia deputatului PSD, politicienii si oamenii publici care apeleaza la astfel de expresii in sens depreciativ ar trebui mai intai sa se informeze cu privire la caracteristicile, dificultatile si abilitatile celor care sufera de TSA si sa le respecte demnitatea de persoane care nu sunt cu nimic inferioare celorlalti oameni.
Vicepresedintele Comisiei de Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati din Camera Deputatilor a facut acest apel public in contextul in care plenul Parlamentului a adoptat marti cu o larga majoritate o serie de amendamente pe care le-a initiat la Legea autismului.
"In Romania, unul din o suta de copii sufera de autism. Este un motiv cat se poate de serios pentru care noua forma a legii autismului a fost unul dintre putinele proiecte de lege care a beneficiat de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare. Ma bucur sa vad ca, dincolo de apartenenta