Rivalităţile dintre provinciile istorice ale României şi-au găsit o clasificare şi-n planul masei corporale. Cel mai recent studiu realizat de Ponderas arată că în topul obezităţii se află ardelenii, urmaţi de bănăţeni şi de olteni. La polul opus, cu un stil de viaţă mai sănătos şi o alimentaţie pe măsură sunt dobrogenii.
„Zona de vest a României este mai afectată de excesul ponderal din cauza unor factori multipli, printre care se numără obiceiurile alimentare nesănătoare, dat fiind faptul că alimentaţia bogată în calorii este specifică acestei regiuni. De asemenea, vorbim de o predispoziţie genetică, pentru că în aceste zone ale ţării există o tendinţă crescută de îngrăşare. Nu în ultimul rând, impactul economic din aceste zone favorizează o alimentaţie nesănătoasă şi sedentarism”, a explicat medicul Andreea Oprescu, specialist în nutriţie al Ponderas.
Specialiştii susţin că judeţele cu un nivel de obezitate crescut sunt Arad, Timiş, Hunedoara şi Bihor. Românii căsătoriţi ajung supraponderali
Spre exemplu, cel mai frecvent românii ajung la obezitate în jurul vârstei de 40 – 54 de ani, având un indice al masei corporale peste cel normal.
Cercetarea mai arată că peste 60% din românii care sunt căsătoriţi sunt supraponderali, o parte din aceştia ajungând în diverse stadii ale obezităţii. Excesul de greutate îi atinge, însă, şi pe cei divorţaţi.
Obezitatea şi supraponderea sunt principalii factori în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii, atrag însă atenţia medicii. Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi diabetul zaharat.
„Stilul de viaţă este unul necorespunzător, iar obezitatea este la ea acasă. Aceasta este cauza a 14 milioane de morţi în lume. La baza alimentaţiei nesăn