Pe teritoriul Republicii Moldova nu există rezerve de gaze de şist recuperabile cu tehnologia actuală, potrivit primelor estimări detaliate ale guvernului SUA privind răspândirea în lume a acestui tip de resurse.
Hărţile prezentate în amplul studiu realizat de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) şi dedicat gazului de şist, arată că zăcămintele se află chiar în vecinătatea Republicii Moldova. Altfel spus savanţii americani nu văd deocamdată ţara noastră să dispună de rezerve de perspectivă, care ar putea fi extrase.
În schimb statele vecine dispun de rezerve uriaşe de această resursă energetică. Potrivit EIA România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi. În consecinţă România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi).
În Europa, excluzând Rusia şi Ucraina, rezervele nedescoperite de gaze de şist sunt estimate de EIA la un total de 13.308 miliarde metri cubi, de peste 3 ori mai mult faţă de rezervele dovedite estimate la 4.105 metri cubi.
După Polonia, Franţa şi România, în topul rezervelor de gaze de şist din UE urmează Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie şi Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria şi Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).
Rusia are de asemenea rezerve substanţiale de gaze de şist, estimate la 8.126 miliarde metri cubi, volum de câteva ori mai mic faţă de rezervele convenţionale ale ţării.
Ucraina are rezerve de gaze de şist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului. Una dintre platfprmel