Dacă în primele zile de lucru ale Comisiei pentru revizuirea Constituţiei parlamentarii au adoptat mai multe amendamente generatoare de controverse, în cea de-a şaptea zi de dezbateri au suspendat şedinţa după doar trei ore. "Suntem obosiţi", a motivat vicepreşedintele Comisiei, Ioan Chelaru, glumind.
Dezbaterile au început în prezenţa conducerii CSM, în frunte cu Oana Schmidt Hăineală, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi a mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor procurorilor şi magistraţilor din România, urmând să se discute concret ce modificări vor fi făcute în Constituţie pe domeniul justiţiei. Cu toate acestea, Hăineală a cerut o amânare pentru a putea formula punctele de vedere ale CSM şi în scris, membrii Comisiei dându-le răgaz până luni.
Chiar şi aşa, reprezentanţii justiţiei şi-au expus punctele de vedere. Unul dintre amendamentele depuse prevede ca denumirea Ministerului Public să fie schimbată în Procuratură, propunere pe care preşedintele CSM nu-l susţine. "Nu cred că este o chestiune utilă şi nici oportună, nu vedem scopul. Şi din punct de vedere logistic este incomod, nu se justifică", a spus Hăineală.
Nici amendamentul care prevede că CSM îşi exercită activitatea în mod independent (articolul 131, alineatul 2) nu este susţinut de Oana Schmidt-Hăineală. "O astfel de subliniere ar putea duce la eliminarea autorităţii ministerului Justiţiei, sub care CSM îşi exercită activitatea. Avem suport pentru poziţia noastră şi în recomandările internaţionale", a mai spus preşedintele CSM.
UPDATE 14.30 Ioan Chelaru, PSD, întrebat de ce s-a suspendat şedinţa atât de repede:"Suntem obosiţi. Glumesc, vă daţi seama. Sunt câteva din articolele care privesc autoritatea judecătorească şi autoritatea CCR, fiecare grup vrea să mai reflecteze asupra amendamentelor. Cred că mâine va fi o zi prefinală, textele care nu au fost încă analiz