Medicii Institutului de Urologie Cluj au încheiat cu succes, după patru ore, operaţia de extirpare a unei tumori maligne extrem de rare, de patru cazuri la un milion de locuitori, unui bărbat de 65 de ani, doctorii fiind însă nevoiţi să-i scoată pacientului şi o bucată din rinichiul drept.
Şeful ICUTR Cluj, Mihai Lucan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a fost scoasă în timpul intervenţiei o mare parte din vena cavă, afectată de tumoare, dar aceasta nu a putut fi înlocuită.
"Operaţia a reuşit, pacientul rămâne intubat, sub observaţie. A fost o intervenţie extraordinar de grea, iar din cauza tumorii extinse am fost nevoiţi să scoatem o parte din rinichiul drept al pacientului. Am scos şi o porţiune mare din vena cavă, dar nu am putut să o înlocuim, astfel că am găsit o soluţie colaterală pentru porţiunea scoasă, în vederea bunei funcţionări, în continuare, a organismului. Am reuşit să scoatem şi tumoarea", a spus Lucan.
Operaţia de extirpare a tumorii a durat circa patru ore.
Bărbatul de 65 de ani care avea o tumoră malignă extrem de rară, de patru cazuri la un milion de locuitori, a fost operat, miercuri, la Institutul de Urologie Cluj, medicii spunând că pacientul era în fază terminală şi că operaţia a fost extrem de dificilă, fiind necesară înlocuirea unei părţi din vena cavă.
Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan, declara, într-o conferinţă de presă înaintea operaţiei, că diagnosticul pus pacientului a fost "tumoare malignă retroperitoneală", o afecţiune rară, de 4,05 cazuri la un milion de locuitori.
"Din experienţa îndelungată pe care o am, aceasta este una dintre cele mai complicate operaţii pe care urmează să o execut. Este complicată nu atât prin dimensiunile tumorii, cât din cauza poziţiei acesteia, la nivelul spaţiului dintre vena cavă şi artera ao