Banca Naţională a României (BNR) nu a finalizat raportul privind clauzele abuzive din contractele de creditare, însă dacă studiul va arăta că e nevoie de o amânare, atunci băncile îşi vor susţine mai departe cauza, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la un forum bancar organizat de ZF.
"Noi am văzut în presă ştirea, dar nu am primit nimic. Am întrebat la BNR, dar nu s-a finalizat raportul. A urmat o rundă de discuţii individuale ale băncilor cu BNR. După aceasta se vor mai putea face corecţii, dacă se impun. După ce se termină această etapă, raportul se va trimite la Ministerul Justiţiei, Guvern, Parlament", a spus el.
Ce sunt clauzele abuzive
De la 1 iulie trebuie să intre în vigoare o nouă prevedere a Codului Civil, potrivit căreia dacă un client câştigă în instanţă un proces privind clauze abuzive, atunci banca e obligată să elimine respectiva clauză din toate contractele sale.
Întrebat dacă ARB va solicita o nouă amânare pentru intrarea în vigoare a respectivei prevederi, Ghetea a spus că "dacă studiul va arăta că e nevoie de o amânare, ne vom susţine mai departe cauza. Dacă nu, ne vom susţine mai departe cauza, dar cu mai puţine şanse".
Potrivit raportului BNR, ajuns recent în presă, sistemul bancar ar putea înregistra pierderi de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) din procesele cu clienţii. Orice clauză care nu a fost negociată ar putea fi considerată abuzivă.