Chiar dacă este un an greu, de continuă criză, în această perioadă a anului, pe lângă rezolvarea problemelor de ordin economic, administrațiile din județ încearcă să gă- sească o modalitate prin care tradiția sărbătorilor populare sau câmpenești să nu fie întreruptă.
Deoarece acestea se derulează în majoritatea cazurilor în perioada cu vreme bună: primăvara-vara-toamna, localnicii au, prin organizarea și ținerea lor, o bună ocazie de se întâlni într-un cadru festiv iar cei plecați – așa-numiții „fii ai satului“ – să se reîntoarcă în locurile natale.
Din câte am constatat, edilii comunelor nu sunt dispuși să renunțe la acest gen de sărbători; dimpotrivă, sunt convinși că se vor găsi sponsori pentru astfel de evenimente care sunt mai ales cu tentă cultural-folclorică, dacă finanțarea de la buget nu va mai fi permisă.
Primarul din Macea bunăoară, consideră că nici nu se pune problema să se renuțe la acest gen de sărbători.
„Noi avem manifestări care au dobândit caracter național, chiar internațional precum Festivalul de umor Gura Satului ori Festivalul părădăicilor; cum să renunți la așa ceva? Am și alocat un minim de fonduri de la bugetul local prin Hotărâre de Consiliu Local și restul de costuri le vom completa prin sponsorizări, ca de fiecare dată“ ne spunea Ioan Mercea, cunoscutul primar din comuna Macea, comună din care face parte și satul Sânmartin.
La sărbătoarea numită „Ziua satului“ nu vor renunța nici edilii din Iratoșu, comună de care aparțin satele Variașul Mare și Variașul Mic.
„Lumea o iubește și se ține de câțiva ani buni în iulie, anul acesta fiind în week-end-ul 5-6-7, cu accent pe ziua de sâmbătă, asta pentru ca toată lumea să poată să recupereze oboseala petrecerii în ziua de duminică. Dar deocamdată nu știm decât faptul că o vom ține; programul îl vom stabili mai târziu. Pe lângă numărul deosebit de ma