Investiţiile autohtone realizate în ţara noastră au ajuns la o pondere de 92% în valoarea totală a investiţiilor pe care economia autohtonă le-a atras în primul trimestru al acestui an. Astfel, dintre cele aproximativ 2,8 miliarde euro investiţii nete realizate în primele trei luni din 2013, 2,6 miliarde euro au fost investiţii autohtone, în timp ce investiţiile străine directe (ISD) au depăşit cu puţin 200 milioane euro.
În anul 2007, ponderea investiţiilor autohtone în totalul investiţiilor era de 64%, din 20,5 miliarde euro investiţi, 13 miliarde euro provenind de pe plan local. Anul următor, ponderea s-a redus la 61%, în condiţiile în care investiţiile autohtone au urcat cu 1,7 miliarde euro, iar cele străine cu peste două miliarde euro.
Anul 2009 a adus prăbuşirea întregului volum de investiţii în economie, care a pierdut aproape zece miliarde de euro, comparativ cu anul precedent. Diminuarea ISD-urilor a avut o amplitudine de aproape două orimai mare decât cea a investiţiilor autohtone (6 miliarde euro, faţă de 3,7 miliarde euro), ceea ce a făcut ca ponderea capitalului local investit în total investiţii să urce la 76%.
Reducerea investiţiilor a continuat, pe ambele componente, şi în 2010, ritmul de scădere fiind mai accentuat, şi în acest an, pe componenta străină, generând creşterea ponderii investiţiilor autohtone cu aproape şapte puncte procentuale.
În următorii doi ani, deşi la nivelul întregului stoc de investiţii s-a păstrat tendinţa descendentă, investiţiile autohtone au urcat cu două miliarde euro anual, ponderea majorându-se la 88%, în 2011, respectiv 90%, anul trecut.
Din totalul investiţiilor autotone, cele publice reprezintă aproximativ jumătate. În condiţiile în care calitatea acestora din urmă lasă mult de dorit, putem considera că 45% din investiţiile care au fost realizate în economia ţării noastre anul trecut repr