Pieţele din judeţ au fost invadate de roşii autohtone, însă autorităţile nu sunt capabile să spună cum de s-au copt aşa de repede şi cu ce acceleratori de creştere.Intr-o săptămână, spun cunoscătorii, roşiile tratate cu substanţele ştiute de „fermieri” cresc cât altele în două luni.Toată lumea ştie că există asemenea roşii şi în Vrancea, numai că autorităţile nu descoperă nimic.Culmea este că cine vrea să afle ce a mancat, trebuie să trimită probe la singurul laborator din Bucureşti şi să scoată din buzunar bani cat pentru 60 de kg de tomate
Roşiile sunt peste tot în pieţe: roşii, frumoase, lucioase, gogonate, cele mai multe de import. Mai nou au apărut roşii din renumita zonă Matca, Galaţi, după cum le recomandă vanzătorii. Cumpărătorii nu ştiu însă ce substanţe s-au folosit pentru a le accelera creşterea şi dacă sunt periculoase pentru consum, întrucat asemenea marfă nu are niciun fel de etichetă, în afară de cea scrisă de negustor cu mana lui. Cunoscătorii ştiu despre aşa numita filieră a substanţelor periculoase, care se folosesc pentru a produce roşii arătoase, care sunt mult mai uşor de vandut. Dacă un legumicultor local obţine doar o recoltă pe an, aceasta fiind clima de la noi, prin utilizarea substanţelor de accelerare a creşterii se pot obţine două recolte pe an şi, în consecinţă, o creştere importantă a profitului. “Sunt într-adevăr probleme cu roşiile de la Matca şi nu numai, pentru că li se forţează creşterea. Unitatea Fitosanitară ar trebui să facă analize şi să vadă reziduurile de pesticide din legume. Cei de la Galaţi, de care ţine Matca, ar trebui să-şi facă treaba, dar nu prea se întamplă aşa. Fac tampenii, nu toţi, dar cam 80 % au stimulatori de coacere, prafuri, soluţii dubioase. Aceste substanţe sunt admise la utilizare, dar în anumite condiţii. Normal trebuie să aştepţi 14 zile după stropire pentru a le scoate la vanzare, dar nu prea