* De ţara noastră depinde cheltuirea eficientă a acestora
* Trebuie să învăţăm să utilizăm mai bine fondurile de coeziune
* Comisia şi Parlamentul European, în faza finală a negocierilor pentru bugetul UE 2014-2020
* Interviu cu Janusz Lewandowski, Comisarul european pentru programare financiară şi buget
Reporter: Cum este împărţit bugetul Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2014 - 2020? Vă rog, explicaţi cât la sută din buget este alocat pentru infrastructura energetică, cât la sută pentru eficienţă energetică şi energie regenerabilă, cât pentru creşterea competitivităţii companiilor?
Janusz Lewandowski: Suntem în curs de finalizare a negocierilor dintre Comisia Europeană, Parlamentul European şi statele membre pentru sumele maxime care vor fi alocate pentru fiecare ramură economică (aşa-numitul MFF - Cadru Financiar Multianual). Ştim deja că bugetul pentru perioada 2014-2020 nu este cel pe care ni l-am dorit.
Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă şi realistă, bazată pe o îngheţare a bugetului la nivelul din 2013, care ajută la rezolvarea problemelor economice curente ale Europei. Propunerea statelor membre este mai puţin ambiţioasă, dar, cu toate acestea, poate fi un catalizator important pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Vor fi alocate fonduri pentru programe pan-europene destinate cercetării, inovării, educaţiei, şi infrastructurii de interconectare a statelor membre. În acelaşi timp, vor fi fonduri suficiente pentru regiunile şi mediul de afaceri din România. De asemenea, va exista un program nou de 6 miliarde de euro destinat tinerilor fără locuri de muncă.
Să vă dau un exemplu concret. Programul "Connecting Europe Facility" va finanţa proiecte de infrastructură care să elimine lipsa conexiunilor dintre state, din domeniile transport, energie, telecomunicaţii. Comisia Europeană a propus