Mai mult de jumătate dintre români se confruntă cu problema kilogramelor în plus. Mai exact, o treime din populația României este supraponderală, iar 20% dintre conaționali au trecut la nivelul următor, sunt deja obezi. Ardelenii și oltenii sunt cei mai greoi români. Harta obezității la români
Obezitatea devine o problemă majoră de sănătate la nivel mondial
Un studiu realizat de un spital bucureștean specializat în tratarea tulburărilor metabolice scoate scoate la iveală date îngrijorătoare despre sănătatea românilor. De la ultimul studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, românii au evoluat la capitolul obezitate. Dacă în 2008, 51% dintre ei erau supraponderali și obezi, astăzi, statisticile confirmă răspândirea largă a obezității la peste jumătate din populația țării.
Un procent de 34% din populație este supraponderală, 14% sunt obezi de gradul 1, 3% au obezitate de gradul 2, iar 3% suferă de obezitate morbidă. Doar 44% se pot lăuda cu o greutate normală, iar 3% sunt subponderali, adică au o greutate sub cea normală. Și când vine vorba de sex, sunt diferențe: peste 56% dintre bărbați români sunt supraponderali și obezi, în timp ce 48% dintre femei se confruntă cu această afecțiune. Nu e un banc, peste 60% dintre românii căsătoriți au probleme cu greutatea.
Îngrijorător este că și 18% din tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali. Cele mai avansate tipuri de obezitate sunt întâlnite însă la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%). În total, populația României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal, mai arată studiul.
Dintre regiunile țării, Ardealul este „fruncea” la obezitate. Aproximativ 21% dintre respondenții care locuiesc în Ardeal și Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăsește Oltenia. @N_