Victor Ponta urmează exemplul lui Traian Băsescu : lobby şi declarații tari pentru un proiect distructiv precum exploatarea gazelor de şist, indicații către ministrul mediului să ignore opoziția, manipulări că opozanții sunt “duşmani ai progresului”.
Deocamdată Ponta are argumentul “trebuie să aflăm dacă avem rezerve” şi spune că exploatarea propriu-zisă a gazelor s-ar putea realiza peste cinci ani, timp în care tehnologiile se pot îmbunătăți, reducând riscurile.
Ponta negociază însă între timp redevențele pentru statul român- cele din contractul de privatizare cu Petrom vor expira în 2014, iar ANRM a anunțat că guvernul pregăteşte un nou sistem de taxe şi redevențe pentru perioada 2015-2024. Acest nou sistem nu va face diferenţa între gaze naturale şi gaze de şist. “Nu este nicio diferenţă între gazele de şist şi gazele naturale. Ar însemna să facem o lege pentru fiecare tip de rocă”, a precizat un inspector al ANRM (sursa).
România are un nivel scăzut de redevențe în prezent: între 3.5% şi 13.5% la petrol. Redevențele federale în SUA sunt de 12.5 la sută pentru exploatări onshore şi de 18.75 la sută pentru cele offshore. Lucian Davidescu calcula că în 2012 România încasa din redevențe 4 dolari la baril în vreme ce SUA încasa 20 iar Rusia 24 (sursa). Chevron şi ExxonMobil plătesc aşadar impozit de 16% în România față de 35% în SUA şi plătesc redevențe mult mai mici.
În timp ce trebuie să negocieze redevențele la gaze de şist şi petrol, Victor Ponta este consiliat de generalul în rezervă Wesley Clark, membru în consiliul de administrație al BNK Petroleum, firmă cu licențe de gaze de şist în Polonia.
Polonia tocmai a anunțat că nu va taxa producția de gaze de şist până în anul 2020 (sursa). Ponta are însă misiunea să ridice nivelul redevențelor în România de la nivelul scăzut din prezent. Constantin Niță , ministru delegat pentru energie,