În 2010, doi economişti americani au publicat un studiu în care demonstrau că statele care contractează o datorie publică mai mare de 90% din PIB se confruntă cu importante scăderi economice. Studiul a dat aripi susţinătorilor politicilor de austeritate. De curând, însă, un doctorand din Massachusetts a demontat bucată cu bucată faimosa lucrare.
Economiştii Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff (fost director de cercetare la FMI), ambii profesori la Harvard, şi-au căpătat renumele de “naşa şi naşul austerităţii” încă din 2009, când au publicat bestseller-ul This Time Is Different (“De data aceasta e altfel”) în care arată cum, de-a lungul ultimilor 800 de ani, datoriile externe mari au îngropat economiile a zeci şi zeci de ţări. Un an mai târziu, cei doi au publicat un studiu pe aceleaşi coordonate în American Economic Review, una dintre cele mai prestigioase reviste de specialitate din domeniul economiei. (A fost înfiinţată în 1911 şi este cea mai citată revistă de economie din baza ISI).
Studiul, intitulat “Creşterea economică în vremuri de îndatorire” [.pdf], oferă o concluzie simplă şi clară, numai bună de ridicat la rang de axiomă: ţările cu o economie dezvoltată îşi permit să contracteze o datorie publică de până la 90% din PIB; dacă trec de acest prag, riscă o contracţie economică anuală de 1% (mediană). Ameninţarea datoriei este şi mai gravă în cazul ţărilor cu o economie în curs de dezvoltare (cum ar fi România): când se ajunge la un raport datorie externă/PIB de 60%, contracţia este de 2%; când se trece de 90%, rata de creştere a PIB-ului se înjumătăţeşte.
“Cea mai influentă analiză economică din ultimii ani”
Ca şi volumul care a precedat-o, lucrarea a devenit la scurt timp faimoasă în cercurile economiştilor şi politicienilor, laureatul Nobel pentru Economie (şi adversar înverşunat al austerităţii) Paul Krugman descriind-o d