Nu sunt bani pentru închiderea şi conservarea minelor şi, din cauza lipsei de fonduri, Conversmin ar putea sista furnizarea acestor servicii. Guvernul încearcă să rezolve problemele, trimiţând Corpul de Control să verifice lucrările efectuate.
Coliva de pe crucea mineritului maramureşean a însemnat cireaşa de pe tortul unei alte afaceri: închiderea şi conservarea minelor. Cea mai importantă felie a revenit Conversminului, o societate năşită de Ministerul Economiei, şi unor „băieţi deştepţi”. Numai în ultimii trei ani, Ministerul Economiei a alocat circa 450 de milioane de lei pentru această afacere.
Anul acesta, însă, nu s-a alocat niciun leu. Fără subvenţii de la bugetul de stat, nici Remin nu poate plăti serviciile prestate de Conversmin. Recent, abia s-au achitat facturile aferente lunii decembrie. Astfel că există riscul ca Conversmin să sisteze efectuarea acestor servicii, ceea ce ar însemna riscuri importante de mediu. Problema a ajuns în atenţia premierului, prin interpelări şi luări de poziţie publice, însă, în loc să aloce bani, Guvernul trimite controale.
După ani buni în care a tocat banii publici pe închideri de mine şi ecologizări executate prost sau, mai bine zis, prost executate, ignorând evidenţele şi semnalele, Guvernul s-a trezit brusc că „e bubă”. Pentru a masca lipsa de fonduri şi a găsi o scuză bună pentru nealocarea de fonduri, premierul a decis recent să-şi trimită Corpul de Control să verifice aceste lucrări. Şi, evident, până la finalizarea controlului, nu vor fi alocaţi alţi bani pentru această activitate. Cum rectificarea de buget va avea loc în această lună, e foarte posibil ca Remin să rămână fără bani pentru conservarea şi închiderea minelor şi în trimestrul următor. Cine va răspunde în cazul unui accident ecologic? Cu siguranţă, nu premierul.
„Precizăm că în data de 27 martie 2013, d