După ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat că retrage de pe piaţă pilulele anticoncepţionale Cilest, pe motiv că nu sunt eficiente, ministerul Sănătăţii din Canada a arătat că cel puţin 23 de femei care luau contraceptive Yaz şi Yasmin ar fi decedat în urma utilizării medicamentelor.
Medicii şi farmaciştii, care au obligaţia să semnaleze reacţiile adverse la medicamente, suspectează că pilulele Yaz şi Yasmin ale laboratorului german Bayer s-ar afla la originea acestor decese.
Documentele puse la dispoziţia autorităţilor din Canada arată că alte 600 de femei au suferit reacţii adverse la anticoncepţionalele menţionate.
Totodată, un avocat care a lansat un recurs în nume colectiv a afirmat că este posibil ca sute femei să fi suferit efecte dăunătoare de la produsele în chestiune, iar mii de plângeri au fost depuse împotriva Bayer, în special în SUA.
Agenţia Medicamentului din SUA a emis chiar şi un advertisment în luna aprilie a anului trecut, arătând că pilulele ar putea fi „legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge”.
De asemenea, în 2011 s-a autosesizat şi Agenţia Europeană a Medicamentului. Yaz şi Yasmin sunt printre cele mai vândute pilule anticoncepţionale din lume.
Contraceptivele Cilest, retrase de pe piaţa europeană
ANMDM a retras de pe piaţă pastilele contraceptive Cilest (0,250mg/0,035mg). Hotărârea vine ca urmare a notificări venită prin sistemul european de alertă rapidă, specialiştii care au tras semnalul de alarmă fiind, de această dată, belgienii.
Prin urmare, „ANMDM a luat decizia de retragere, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 până în prezent, din medicamentul Cilest”, se arată într-o informare a agenţiei.
Potrivit sursei citate, fabricantul din B