Europarlamentarul Ioan Enciu a subliniat, in cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European pe marginea reformei spatiului Schengen, ca noile reguli pun capat standardelor de evaluare duble. Acelea care au dus la discriminarea Romaniei in procesul de aderare la spatiul european de libera circulatie. Ioan Enciu a cerut schimbarea modalitatii de decizie in privinta aderarii noilor membri in zona Schengen.
Ioan Enciu, raportor al Grupului S&D din Parlamentul European pentru reforma Schengen a aratat ca, pana in acest moment "existau doua sisteme diferite de evaluare. Unul foarte relaxat si aplicabil statelor Schengen si altul mult mai dur, pentru statele candidate. Acest dublu standard, dar si modul de guvernanta interguvernamental, au dus la situatii de-a dreptul absurde. Situatii in care unor state candidate, precum Romania si Bulgaria, li se interzice accesul in Schengen. Asta cu toate ca este unanim acceptat ca cele doua tari aplica cele mai inalte standarde de gestiune a frontierelor din intreaga UE".
In acest sens, europarlamentarul roman a subliniat ca "noua legislatie Schengen aduce imbunatatiri considerabile prin faptul ca aceleasi reguli se vor aplica tuturor iar procesul de evaluare va fi europenizat si mult mai eficient".
Astfel, potrivit, europarlamentarului PSD, "Comisia europeana va avea rolul central in noua guvernanta Schengen intrucat va coordona intreg procesul de evaluare si va avea un cuvant de spus in ceea ce priveste posibilele reintroduceri ale controalelor la frontierele interne.
Totodata, "Parlamentul European va juca un rol mult mai important prin faptul ca va avea acces la toate documentele si va supraveghea intreg procesul de evaluare".
Totusi, Ioan Enciu a atras atentia ca "pentru tara mea si pentru celelalte tari din afara spaţiului Schengen, toate acestea nu vor fi suficiente, daca europenizarea guvern