Patru ore dintr-o zi de muncă a polițiștilor rutieri s-a dovedit probă de rezistență pentru un jurnalist. Oamenii legii au luat măsuri pentru siguranța în trafic și și-au amintit de grave accidente de circulație, care i-au marcat și impresionat. Polițiștii au tras pe dreapta un taximetrist băut. Traficul din zona Roman este monitorizat de 14 polițiști.
A fi polițist rutier este o ocupație invidiată de mulți. Privind din exterior, jobul este unul care nu solicită foarte mult, dar impune respect. Din interior, însă, lucrurile nu sunt așa de roz.
Primul schimb, la scurt timp după ce echipajele ies pe teren: polițiștii care acționează pe DN2, în Horia, testează “fără succes” șoferii opriți aleatoriu în trafic. În oraș, aproape de o benzinărie de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, echipajul care acționează în zonă are parte de mai multă acțiune. La 8.30 este oprit un taximetrist. Polițiștii îi cer bărbatului să sufle în etilotest, iar rezultatul este neașteptat. La o oră după ce și-a început tura, taximetristul are în aerul expirat o concentrație de alcool de 0,95mg/l. După ce rezultat a fost afișat pe etilotest, Eduard D., de 44 ani, este luat de polițiști și dus la spital pentru recoltarea de sânge.
Acolo, taximetristul rămâne în grija agentului șef Cătălin Ilie. Omul legii asistă la prima recoltare de sânge, după care îl roagă pe taximetrist să scrie o declarație. “Domnul se află la prima abatere, este cooperant. Spune că a băut cu o seară înainte, s-a culcat fără să mai mănânce, iar de dimineață nu a consumat nimic, nu și-a băut nici măcar cafeaua. Până când i se va recolta a doua probă de sânge, va scrie o declarație”, explică agentul șef Cătălin Ilie.
Urmează, apoi, peste 30 de minute de dictare din partea polițistului, după ce taximetristul i-a cerut polițistului să-i aducă din mașină ochelarii, fără de care nu putea scrie declaraț