Polițiștii i-au învățat pe copiii mici cum să nu devină victime ale unor necunoscuți, iar pe cei mari i-au avertizat că pot fi trași la răspundere pentru faptele lor.
Apropierea vacanței de vară i-a determinat pe polițiști să intensifice activitățile de prevenire. Oamenii legii au prezentat mai multor elevi din județ campania “Împreună pentru siguranța copiilor”, având ca scop prevenirea disparițiilor de minori. De asemenea, demersul polițiștilor a urmărit și promovarea numărului unic european pentru dispariții de copii: 116000.
Vizați de această campanie sunt și părinții. Aceștia sunt sfătuiți să-l învețe pe copil numărul de telefon și numele de familie, să nu-l trimită singur la cumpărături în locuri străine, să nu accepte cadouri și dulciuri de la străini, iar în cazul în care minorul s-a rătăcit, să ceară ajutor doar unor persoane în uniformă sau personalului unui magazin.
În cazul în care este acostat, copilul trebuie să se manifeste zgomotos, pentru a fi auzit și ajutat.
În cazul dispariției unui copil, părinții sunt sfătuiți să întrebe persoanele care ar putea furniza informații, să se apeleze imediat 112, dar și numărul de telefon 116000, pentru a contacta echipa Focus, care este specializată în cazurile de copii dispăruți sau răpiți.
O altă campanie a polițiștilor, adresată elevilor, face referire la violență. Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsește cu închisoare sau cu amendă.
Până la împlinirea vârstei de 14 ani , minorii nu răspund penal. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis, și și-au dat seama de consecințele lui. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspun