Alexandru Balaş, fost absolvent al Şcolii nr. 5 „Anghel Saligny” din Focşani, este, la doar 31 de ani, profesor universitar la State University of New York din Cortland. Ieri, el a revenit în oraşul de pe Milcov, ocazie cu care a vizitat şcoala unde a învăţat, de care îl leagă amintiri frumoase şi oameni dragi. Profesorul a vrut neapărat să-l întâlnească pe Cristian Cazacu, elevul care are o impresionantă colecţie de monede şi care poate realiza manual hărţi.
Profesorul Balaş l-a remarcat pe Cristian pe Facebook, unde a găsit un filmuleţ despre îndeletnicirile elevului. Din acel moment, şi-a pus în gând să ajungă în ţară pentru a-i oferi un cadou, pe care puştiul şi-l dorea de mult timp, dar şi pentru a-l felicita şi a-l încuraja. Marea dorinţă a lui Cristian a fost aceea de a avea un clasor, unde să-şi ţină colecţia de monede şi bancnote. Ieri, dorinţa lui s-a îndeplinit, clasorul fiindu-i făcut cadou de profesorul Balaş. „Am văzut filmuleţul pe Facebook acum o lună jumătate, pus de către Margareta Tătăruş de la Biblioteca Judeţeană şi mi-a plăcut foarte mult. Mi-am spus «Dumnezeule! Parcă sunt eu acum 20 de ani». Am urmărit cu atenţie filmuleţul, am fost atent ce îşi doreşte şi am şi cumpărat imediat respectivul cadou. Este un cadou micuţ, dar sper să adăpostească această colecţie. Şi eu acum 20 de ani, tot la Şcoala nr. 5 eram şi am început cu proiecte unde colecţionam monede şi bancnote. Aici, în Focşani, nu ai bani mulţi, nu poţi călători prea mult în afara ţării, mai ales că atunci era la începutul anilor ‘90. Am călătorit prin prisma acestor monede şi bancnote şi prin hărţi. Adormeam cu atlasul în mână”, a mărturisit Alexandru Balaş, acum profesor universitar.
Exemplu de succes, bazat pe muncă şi pasiune
Aventura lui Alexandru Balaş până a ajunge în Statele Unite ale Americii a fost lungă şi a presupus mult efort şi dăruire. P