Autorităţile noastre nu sunt de acord cu propunerile făcute la nivelul CE pentru revizuirea Directivei pe tutun, potrivit documentului care exprimă poziţia de ţară faţă de acest proiect.
În prezent, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European (PE) analizea-ză propunerea de revizuire a Directivei în domeniu, care a fost adoptată de Comisia Europeană (CE) în luna decembrie a anului trecut. Reprezentanţii CE estimează că acest proiect va fi adoptat în 2014 şi va intra în vigoare în perioada 2015-2016.
Până atunci, parlamentele statelor membre pot să examineze propunerea de revizuire şi să trimită oficial comentarii şi amendamente.
Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun, vizând alinierea legislaţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.
Alături de România, s-au exprimat public împotriva prevederilor proiectului de Directivă şi Polonia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia. Deşi încă nefinalizată, poziţia Germaniei, care a reieşit din şedinţele grupurilor de lucru de până acum, este foarte apropiată de cea a ţării noastre.
Poziţia ţării noastre, prin care ne opunem principalelor prevederi ale propunerii de Directivă, printre care interzicerea ţigaretelor slim, a celor cu arome sau mărirea avertismentelor de sănătate până la 75% din suprafaţa pachetului, vine în urma faptului că industria tutunului a adus la bugetul de stat, anul trecut, peste 3 miliarde euro, fiind al doilea mare contributor la bugetul public, după cea petrolieră.
Documentul citat arată că suma de 3 miliarde euro ar fi redusă d