Gigantul IT Google se face vinovat de folosirea „unei structuri fiscale artificiale“ prin care fereşte „profiturile enorme“ făcute în Marea Britanie de atingerea autorităţilor fiscale, este verdictul dat dat de o comisie a parlamentarilor britanici. Aceştia critică şi marile firme de contabilitate, pe care le acuză că joacă un rol important în planurile companiilor de a evita plata taxelor.
„Pentru a evita plata impozitelor în Marea Britanie, Google se bazează pe argumentul total neconvingător că vânzările către clienţii de aici au loc de fapt în Irlanda, în pofida dovezilor clare că marea majoritate a activităţilor de vânzare au loc în Marea Britanie“, se arată într-un raport de anchetă al Comisiei de Contabilitate Publică, care are rolul de a investiga politicile fiscale ale companiilor mari, scrie CNBC.
Google a negat de mai multe ori că face ceva incorect şi a spus comisiei în audierea din luna mai că vânzările publicitare pentru Marea Britanie se fac în Irlanda, ţară unde impozitul pe profit este de 12,5%, faţă de 22% în Marea Britanie.
Compania a înregistrat venituri de 18 miliarde de dolari în Marea Britanie între 2006 şi 2011, dar a plătit impozite pe profit echivalente cu doar 16 mil. dolari, se arată în raportul comisiei, care subliniază că intenţia Google este de a evita plata taxelor.
„Ne este clar că vânzările către clienţii din Marea Britanie sunt scopul principal, responsabilitatea şi rezultatul operaţiunilor din Marea Britanie, şi că procesarea vânzărilor prin intermediul Google Irlanda nu are alt scop decât evitarea plăţii impozitelor“, explică analiza parlamentarilor. Aceştia spun, de asemenea, că politicile fiscale au ştirbit reputaţia pe care Google o are în Marea Britanie şi la nivel internaţional.
Raportul critică firmele de contabilitate şi de consultanţă financiară că ajută c