Numirea lui Lucian Duţă ca membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în calitate de reprezentant al Preşedinţiei, a născut vii controverse. Premierul Victor Ponta a menţionat că nu este cea mai fericită numire, iar reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer îl contestă vehement şi îl acuză de criza din Sănătate.
Demis din funcţia de preşedinte al CNAS în plin scandal al crizei morfinei şi citostaticelor, Lucian Duţă a găsit o cale pentru a reveni în instituţia pe care a condus-o. Locul reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în CA al CNAS a stat neocupat timp de opt luni, iar după ce, în luna octombrie 2012, Monica Pop a fost numită pe această poziţie prin decret prezidenţial, publicat în „Monitorul Oficial”, la numai o lună, locul a rămas vacant prin demisia acesteia din motive de incompatibilitate cu funcţia de director al Spitalului Clinic de Urgenţă Oftalmologic Bucureşti. Aşadar, Duţă a fost numit printr-o adresă semnată de consilierul prezidenţial Virgil Păunescu (fost preşedinte CNAS), ce a fost transmisă actualului preşedinte al CNAS, Doru Bădescu, fără a fi publicat niciun decret prezidenţial în „Monitorul Oficial”.
Cezar Irimia: „Se urmăreşte tensionarea lucrurilor în Sănătate”
„Numirea lui Duţă ca membru în CA al CNAS s-a făcut pentru a genera un scandal. Se urmăreşte tensionarea lucrurilor în Sănătate. Acest om a făcut numai rău cât a fost preşedinte al CNAS. Nu a ţinut cont de hotărârile CA şi nu a comunicat nici cu asociaţiile de pacienţi, nici cu Ministerul Sănătăţii. El era un fel de Dumnezeu. Acest post vacant pe care a venit acum Duţă ne-a fost promis nouă, asociaţiilor pacienţilor cronici, de Virgil Păunescu, încă de acum vreo patru ani. Duţă este Mengele de România. A ucis pacienţi. În mandatul lui au dispărut morfina şi 40 de citostatice.