Se poartă filmele cu vampiri şi zombie, dar lumea încă iubeşte dinozaurii. Povestea poveştilor cu dinozauri, Jurassic Park, a împlinit, pe 11 iunie, 20 de ani şi, în loc de tort aniversar, Studiourile Universal au decis relansarea filmului în variantă 3D.
Filmul regizat de Steven Spielberg a fost lansat în 1993, dar drepturile de ecranizare ale cărţii lui Michael Crichton fuseseră cumpărate din 1989, chiar înainte ca romanul să apară în librării. Universal a dat 2 milioane de dolari pentru poveste, cu dedicaţie pentru Spielberg. Crichton a făcut scenariul, Spielberg a regizat, iar studiourile lui George Lucas au realizat efectele speciale. Chiar dacă au trecut 20 de ani, iar filmele au acum efecte din ce în ce mai sofisticate, Jurassic Park are o prospeţime a poveştii, a emoţiei, a mesajului.
Un om foarte bogat vrea să-i ia locul Creatorului şi finanţează programe de culegere a AND-ului de dinosaur şi clonarea lor. Animalele sunt ţinute pe o insulă, transformată în parc, “Jurassic Park”. Pentru că primise critici apropo de pericolul pe care îl reprezintă acest demers, adună câţiva oameni de ştiinţă, îi aduce pe insulă şi le prezintă programul. Sam Neill este matur şi prevăzător, Laura Dern este neînfricată şi are picioare lungi, iar Jeff Goldblum este îmbrăcat ca un rock star şi e susţinător al Teoriei haosului. În poveste sunt implicaţi şi doi copii, nepoţii magnatului, rol interpretat de regizorul Richard Attenborough, care tocmai terminase “Chaplin”, cu Robert Downey Jr. Într-un rol secundar apare şi Samuel L. Jackson.
Groaza se instalează în parc după ce un angajat virusează sistemul de securitate, ca să poată fura fiole cu AND de dinosaur, pe care vrea să le vândă. Suspans bine construit, dinozauri credibil realizaţi, actori de prim rang, acestea sunt argumentele lui Spielberg pentru un film realizat cu 63 de milioane dolari şi cu încasări