Dacă ţii la sănătatea oaselor, nu trebuie să fii preocupat doar de consumul unor alimente care conţin cât mai mult calciu, ci şi de modalităţile cele mai bune de asimilare a acestui mineral. Ştiai că unele alimente îţi „fură” calciul?
Acizii din legume blochează absorbţia mineralului
Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism. Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.
Proteinele pun calciul pe fugă
Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, având loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea în exces dăunează sănătăţii. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.
Nu abuza de cafea!
Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. Dacă eşti o posibilă „candidată” la osteoporoză, redu cantitatea de cafea sau înlocuieşte-o cu ceai verde. Şi abuzul de alcool poate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D. Băuturile carbogazoase (de exemplu, cola) conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimen