Şi anul acesta, bancherii tot aşteaptă reluarea creşterii economice înainte de a redeschide cu adevărat robinetul creditării, dar admit că există afaceri bune care merită mai multă atenţie chiar şi în acest moment în care nu există semnale că situaţia din economie se va îmbunătăţi „peste noapte“.
Printre speakerii primei zile a ZF Bankers ’13 s-au aflat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, Anthony Hassiotis, preşedintele executiv al Bancpost, Traian Halalai, preşedintele Eximbank, Henk Paardekooper, şeful RBS România, sau Markus Lause, director Enterprise Business Unit al Vodafone România.
Radu Gheţea a spus că, atunci când apar semnele creşterii economice, automat încep să apară solicitări de credite bancabile şi că, în prezent, foarte puţine proiecte sunt bancabile, cu excepţia anumitor segmente, cum ar fi agricultura, energia, administraţiile publice sau proiectele derulate cu fonduri europene.
Răsvan Radu a spus că mersul economiei este determinant în creşterea creditării şi că „băncile sunt doar nişte intermediari, nu creează creştere economică“.
După aproape cinci ani de criză, unii bancheri spun totuşi că se văd primele semnale timide de revenire, existând aşteptări ca situaţia să se îmbunătăţească începând din 2014. Unul dintre aceştia este Anthony Hassiotis de la Bancpost, care spune că anul viitor va fi unul mai bun pentru piaţa bancară, având în vedere că încep să se mişte clienţii individuali, iar creşterea pe cardurile de credit indică o revenire a consumului.
Traian Halalai, preşedintele Eximbank, vede la rândul său semnale pozitive în zona creditării companiilor. El afirmă că finanţarea companiilor exportatoare este principala ţintă a băncii şi că în prezent a ajuns să aibă solicitări pentru acordarea de