13-14 iunie 1990. au fost cele mai negre din istoria post decembrie 89. Versiunea oficiala a fost ca vazand minerii din Valea Jiului, cum s-a intreupt programul TVR s-au suit in trenuri si au venit la Bucuresti, sa impiedice contrarevolutia.
Inca din aprilie TVR a dus o campanie murdara. Cei din piata Universitatii au fost taxati drept huligani, elemente descompuse, antisociale, drogati, vanduti, dusmanii ai Romaniei si ai revolutiei, tradatori, mercenari, platiti cu dolari, extremisti. Revolta cara a adunat zeci de mii de oameni aproape in fiecara seara in Piata Universitatii a avut ca resort faptul ca FSN era tot un PCR, si se definea ca “ forta conducatoare” in societatea romaneasca. Liderii FSN nu doreau o democratie veritabila, ci faceau o politica de inspiratie moscovita. Voiau sa faca glasnost si perestroika in Romania, mai credeau in comunism. Lumea din piata Universitatii dorea pur si simplu reforme rapide, libertate, o societate de tip occidental, nu un “socialism cu fata umana”. Momentul ”primaverii de la Praga” din 1968 era deja epuizat in fata valului revolutionar din 1989. Nostalgicul Ion Iliecu&Co nu stiau acest lucru si mergeau contra istoriei. De altfei si Gorbaciov va mai rezista doar un an, in 1991 a trebuit sa demisioneze.
Lumea stransa in piata Universitatii dorea reforme rapide, o democratie liberala, economie de piata. Inlaturarea garniturii Ceausescu nu a dus in 1990 la o deschidere si la o schimbare vizibila de regim, ci doar la o cosmetizare a celui vechi. Puterea fusese acaparata dupa 22 dec. 1989 de esaloanele 2-3 ale nomenclaturii care isi apara interesele cu toate mijoacele, inclusiv prin violenta.
La o cercetare atenta versiunea sosirii spontane a minerilor nu rezista. Un ex. De mai multe zile se faceau la Bucuresti si in Valea Jiului, pregatiri pentru cazarea si hranirea minerilor. Transportul lor a fost orga