de Alexandra CHEŞCU
13 iunie 2013 22:41
1 vizualizare
A-A+
Unu... doi... boi mai numără pe degetele de la o singură mână Tălmăcelul, satul care an după an, în marea sărbătoare a Sfântului Ion din 7 ianuarie, înjugă cele două animale la carul alegoric ce transportă Ionii şi Ioanele la apă, la udat.
Boii sunt importanţi în cultura tradiţională, fiind un ajutor de nădejde în agricultura oamenilor din vechii ani, însă maşinăriile agricole mai performante şi mai eficiente fac ca încet, dar sigur, boii să devină, în lumea satului, nişte animale pe cale de dispariţie. Şi de legendă.
De la 200 de perechi la...
Mica dramă a pierderii boilor nu o resimte doar Tălmăcelul, care totuşi mai deţine o pereche din aceste animale, ci multe alte sate dimprejurul localităţii, care, la sărbătorile tradiţionale "împrumută" boii Tălmăcelului. "În Tălmăcel, înainte de '45 era un munte care se numea Muntele Boilor, pentru că acolo îşi duceau oamenii animalele la păscut", spune Constantin Barbu, primarul Tălmaciului, adăugând că înainte de al Doilea Război Mondial, în mica localitate de sub munte erau în jur de 200 de perechi de boi, folosiţi la lemne, muncile câmpului şi în treburile de cărăuşie.
Venirea comuniştilor la putere a tăiat din perechile de boi ale Tălmăcelului, care până prin anii '70 au ajuns în număr de aproximativ 50, pentru ca după Revoluţie satul să numere doar vreo patru-cinci perechi de astfel de animale.
Lucrurile sunt şi mai triste pentru blajinii pe patru picioare, pentru că de aproximativ 3-4 ani Tălmăcelul nu se mai poate lăuda decât cu o singură pereche de boi, aflată în grija şi proprietatea unui localnic ce îi foloseşte la muncile câmpului şi îi închiriază la diferite sărbători ale satului natal şi ale satelor învecinate. "Dacă va ajunge să-i vândă sau să-i ducă la abator, nu ştiu ce v