Legislaţia va impune măsuri mai dure pe piaţa laptelui. Instalaţiile de răcire şi muls performante devin obligatorii, probleme urmând să apară la gospodăriile mici, cu 5-10 vaci.
Laptele considerat neconform nu va mai putea fi comercializat începând cu 1 ianuarie 2014. Crescătorii de bovine care nu vor lua de urgenţă măsurile care se impun pentru ca laptele să poată corespunde din punct de vedere al mulsului şi răcirii, vor putea utiliza laptele doar pentru consumul propriu. Fermierii vor trebui să se doteze cu instalaţii performante de muls şi cu instalaţii de răcire în care laptele să poată fi păstrat conform normelor în vigoare. Producătorii de lapte au fost informaţi despre toate acestea de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov la simpozionul „Laptele, materie primă”, unde au aflat măsurile impuse în toate statele membre ale Uniunii Europene, începând cu prima zi a anului viitor.
În prezent, din estimările specialiştilor, în judeţul nostru între 15 şi 20% din lapte este neconform. De anul viitor se va interzice comercializarea acestuia, mai precis a laptelui care conţine peste 100.000 de germeni şi 420.000 celule somatice. „La nivelul judeţului Braşov am mai făcut acest gen de acţiuni, prin care îi informăm pe producători despre prevederile care vor intra în vigoare de anul viitor. De astăzi începem o campanie tocmai pentru ca trecerea spre acest lapte integral conform să nu se facă cu asperităţi, cu greutăţi. Îi punem faţă în faţă pe micii producători de lapte, pe marii fermieri cu procesatorii de lapte şi reprezentanţii statului, respectiv DSVSA, Direcţia Agricolă, APIA şi toate instituţiile care nu fac altceva decât o comuniune pentru un lapte conform”, ne-a declarat Dorin Enache, director DSVSA Braşov.
2012-2014 este considerată perioada de tranziţie în care crescătorii de bovine au timp s